Smak Afryki

Od zawsze wiadomo, że podróże to nie tylko poznawanie krajobrazów czy zabytków.

Niewątpliwie trudno zaliczyć wyprawę na afrykański ląd do udanych, jeśli Afryki nie spróbujemy- i to dosłownie! Smaki kontynentu świadczą o jego tradycji, kulturze i charakterze tak samo, jak miejsca czy przedmioty.

Dają namiastkę życia codziennego mieszkańców poznawanego kontynentu, pozwalają poznać tajniki kulinarnej sztuki, która w tak wielu aspektach różni się od europejskiej.

Afryka pełna różnorodności i odmienności na całym swoim obszarze ma swoje odzwierciedlenie w kuchni, która nie jest jednolita na całym kontynencie, ale mimo to, posiada charakterystyczne cechy wspólne.

Czym więc odznacza się kuchnia Czarnego Lądu? Przede wszystkim naturalnymi, zdrowymi składnikami, takimi jak warzywa czy zboża, ale i ostrością smaku, którą zapewnia bogaty wachlarz aromatycznych przypraw.

Każdy zakątek Afryki ma swoje sztandarowe dania, jednak nie sposób pisać o nich wszystkich.

Południe Afryki słynie chociażby z breyani- dania składającego się z ryżu, soczewicy, jagnięciny lub kurczaka i kolendry, na wschodzie możemy skosztować samoussas, czyli aromatycznych, smażonych pierożków, a na północy niepowtarzalnym smakiem uraczy nas na przykład marokańska harrisa, czyli pasta z chilli, czosnkiem i oliwą z oliwek.

Afryka kusi turystów nie tylko pejzażem, ale i smakiem, o czym warto pamiętać, poznając uroki Czarnego Lądu.

.